Παγκόσμιες Ημέρες

Κυριακές στο Α.Π.Θ

 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους και μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας.

Τις Κυριακές από 13 Μαΐου έως 17 Ιουνίου
ελάτε να:
παρακολουθήσετε πειράματα και παρουσιάσεις,
πάρετε μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια, παρατηρήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια,
περιηγηθείτε στις συλλογές και τα μουσεία του Πανεπιστημίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Περισσότερες πληροφορίες:
www.auth.gr
Τηλ: 2310-996723
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεών του, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οργανώνει για την Κυριακή 1η Απριλίου, εκπαιδευτικό-μουσειακό πρόγραμμα με τίτλο "ένα βιβλίο μια φορά". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57).

Περισσότερα στο http://www.paidikomouseio.gr/.

 Η 8η Μαρτίου αναγνωρίστηκε επίσημα το 1977 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δεν πρόκειται για τυπική, πανηγυρική επέτειο σαν αυτές που κατακλύζουν το ημερολόγιο ούτε για ημέρα που οι γυναίκες γιορτάζουν και διασκεδάζουν. Είναι μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεών τους, μέρα απολογισμού των αδικιών που υφίστανται οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο και ενδυνάμωσης της μαχητικότητάς τους ενάντια στην εκμετάλλευση και στις διακρίσεις του φύλου.

Περισσότερα: 8 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ή Παγκόσμια ημέρα για την κατοχύρωση και υλοποίηση των...

 

Με αφορμή τον εορτασμό των δύο αυτών σημαντικών ημερών ας   επιχειρήσουμε την αυτονόητη σύνδεσή τους: Μία διάσταση της ασφαλούς     πλοήγησης στο διαδίκτυο είναι ο σεβασμός των προσωπικών μας δεδομένων τόσο από την κρατική εξουσία όσο και από "τρίτους". Μέσα από το σεβασμό των προσωπικών μας δεδομένων  κατοχυρώνεται ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής που είναι από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα ενώ η αποτελεσματική προστασία των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που πρέπει να διασφαλίζει την οικογενειακή και ιδιωτική ζωή καθώς και το απόρρητο των επικοινωνιών.

 

Περισσότερα: 7/2/2012 Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο ? 28/1/2012 Ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας ...

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (Dr. Martin Luther King Junior)  γεννήθηκε στην Ατλάντα το 1929 και πέθανε το 1968 στο Μέμφις. Ήταν βαπτιστής,  διάκονος και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Αποτελεί  ένα από τα βασικότερα παραδείγματα ανθρώπων που αντιστάθηκαν απέναντι στο ρατσισμό.  Έλαβε μέρος σε διάφορες διαδηλώσεις που καταδίκαζαν το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Το 1964 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων μέσω κοινωνικής ανυπακοής και άλλων μέσων χωρίς τη χρήση βίας.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις της Πολιτείας Τεννεσί.

«Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι.» (Από την ομιλία του  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 28 Αυγούστου 1963).


Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους. Το στρατόπεδο του Κέλμνο λειτουργούσε ως κέντρο εξολόθρευσης των Ρομά. Σε όλα τα στρατόπεδα εξόντωσης άρχισε, επίσης, και συστηματική εξολόθρευση των ομοφυλοφίλων ανδρών και γυναικών, των πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομουνιστών, αιχμαλώτων πολέμου, κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, και άλλων.

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι η ημέρα, κατά την οποία πρέπει να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. [...] Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την ανάμνηση και να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γενιές γνωρίζουν αυτή την ιστορία. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στον κόσμο. Και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις προστασίες και τα δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν τα Η.Ε.» Μπαν Κι Μουν, γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, 2007

Σ? αυτές τις δύο σημαντικές μέρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφιερώνεται ...

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com