Πολιτιστική ατζέντα

Κυριακές στο Α.Π.Θ

 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους και μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας.

Τις Κυριακές από 13 Μαΐου έως 17 Ιουνίου
ελάτε να:
παρακολουθήσετε πειράματα και παρουσιάσεις,
πάρετε μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια, παρατηρήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια,
περιηγηθείτε στις συλλογές και τα μουσεία του Πανεπιστημίου.

Κεραυνοί και ηλεκτρικές εκκενώσεις στην Πολυτεχνική Σχολή, αρωματικά φυτά και έντομα στη Γεωπονική Σχολή, υπαίθριες ανασκαφές, «προϊστορικά» γεύματα, μαθήματα αστρονομίας και ξεναγήσεις στους κρυμμένους «θησαυρούς» των μουσείων της Φιλοσοφικής Σχολής είναι μερικοί μόνο από τους σταθμούς της περιήγησης των πολιτών στο Α.Π.Θ.

Η δράση «Α.Π.Θ. την Κυριακή» θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων όχι μόνο σε χώρους της κεντρικής πανεπιστημιούπολης αλλά και στο σύνολο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη Θέρμη, στο Φοίνικα, στην πανεπιστημιακή ανασκαφή Τούμπας καθώς και στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα.

Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η δράση θα πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Περισσότερες πληροφορίες:
www.auth.gr
Τηλ: 2310-996723
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook Page: «ΑΠΘ την Κυριακή»

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ:
http://www.youtube.com/watch?v=MmyKRw0C5Vk

Για να δείτε το πρόγραμμα της δράσης «Α.Π.Θ. την Κυριακή» επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://press.auth.gr/news/wordpress/?p=30780

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 15 - 22 ΜΑΙΟΥ (Γ.ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ 3, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 54646, ΤΗΛ. 2310 425800).
 
Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις: www.thessaloniki.gr
 

Το πρόγραμμα,  "Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών" (αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικά εργαστήρια, σεμινάρια κηπουρικής, μουσικοθεατρικές παραστάσες, προβολές ταινιών κ.α)  που διορανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Εαρινή Ισημερία και συνεχίζεταιι έως και τις 6 Απριλίου 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.pamebolta.gr/sites/default/files/programma_earines_em...

Ο ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ , σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Μια επιλογή από κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς ξεκινώντας από το 1913 και έως το 2005, από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Βρετανικού Συμβουλίου της Ελλάδας επιχειρεί να ξεδιπλώσει το εύρος και το βάθος του έργου του Ντίκενς, που αποτελούσε διαχρονικά έμπνευση για τον κινηματογράφο.

Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα. Ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ (Frank Lloyd) που γυρίστηκε το 1922, περνάμε στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν (David Lean) το 1948, συνεχίζουμε με τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ (Carol Reed) το 1968 και καταλήγουμε στον Ρομάν Πολάνσκι που γύρισε το «δικό» του Όλιβερ Τουίστ το 2005.

Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και η Ιστορία δύο πόλεων (A Tale of Two Cities, 1958) του Ράλφ Τόμας (Ralph Thomas)  και το Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (Scrooge: A Christmas Carol, 1951) του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ (Brian Desmond Hurst) με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Βρετανό κωμικό Alastair Sim.

Θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ (The Μystery of Edwin Drood) σε διασκευή που σκηνοθέτησε το 1935 ο Stuart Walker αλλά και το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα Ελληνικά Pickwick Papers, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Noel Langley.

Τέλος στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ (David Copperfield) που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ (Thomas Bentley).

Θεσσαλονίκη

Πότε: 5?8 Απριλίου 2012
Πού: Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
Λιμάνι ? Αποθήκη Α', 104 67 Θεσσαλονίκη
 
Πρόγραμμα Προβολών
(είσοδος δωρεάν)
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 5 Απριλίου
19:00  Scrooge: A Christmas Carol (Brian Desmond Hurst)
20:30  Oliver! (Carol Reed)

Παρασκευή 6 Απριλίου
18:30  Oliver Twist (David Lean)
20:30  Pickwick Papers (Noel Langley)

Σάββατο 7 Απριλίου
19:00  Oliver Twist (Frank Loyd)
David Copperfield (Thomas Bentley)
20:30  Tale of Two Cities (Ralph Tomas

 

Σάββατο 17 Μαρτίου στις 8 μ.μ.

Συναυλία Orpheus Britannicus από την ομάδα παλιάς ευρωπαϊκής μουσικής Concerto Antico

Foyer ΜΒΠ

 

Ο μανιερισμός και ο δραματισμός των τραγουδιών που έχουν επιλεγεί γι' αυτό το πρόγραμμα είναι το κεντρικό θέμα της συναυλίας. Τα έργα προέρχονται κυρίως από σημαντικά έντυπα βιβλία της εποχής, όπως το Orpheus Britannicus (1698) που αποτελεί συλλογή έργων του Χ. Πέρσελ, τα βιβλία με άριες του Τζόν Ντάουλαντ [αρχές 17ου αι.] καθώς και η συλλογή έργων του Γουίλιαμ Μπέρντ. Στο πρόγραμμα αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πρόσωπα της μουσικής - ο θρησκευτικός χαρακτήρας και η εγκόσμια, ερωτική τις περισσότερες φορές, πλευρά της. Τα περισσότερα έργα ερμηνεύονται βάσει αυθεντικών εκδόσεων και χειρογράφων, με τη συνοδεία του οργάνου βίρτζιναλ καθιστώντας την προσέγγιση εγγύτερη στην αυθεντική της μορφή. Έτσι το κοινό θα μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την λιτή εκφραστικότητα της μουσικής και των φωνών.

 

Το Conerto Antico αποτελείται από τους Ιβάιλο Ντόνκοφ [τενόρο], Γιάνκο Μαρίνοφ [πιανο, εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο] & Ιωάννη Κιουρτσόγλου [σοπρανίστα]. Από την ίδρυσή του [2000] μέχρι σήμερα, το ανσάμπλ έχει πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις και σεμινάρια με σκοπό όχι τόσο τον "αυθεντικό ήχο" όσο κυρίως, την πρωτογενή σημασία της μουσικής στην πνευματικότητα του ανθρώπου. Με την ερμηνεία έργων από την εποχή της Αναγέννησης και της Μπαρόκ, προσπαθεί να αναδείξει τη συνέχεια της μουσικής σκέψης ανά τους αιώνες. Στόχος απώτερος αποτελεί η εκφορά του μουσικού λόγου μέσω της ρητορικής-ποιητικής και την επίδραση που έχουν τα έργα της εποχής. Το "Κοντσερτο Αντίκο" πραγματοποιεί ηχογραφήσεις για το Βουλγαρικο Κρατικο Ραδιοφωνο, συμμετέχει σε τηλεοπτικές παραγωγές και έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπα'ι'κές χώρες. Κεντρική ιδέα της ομάδας είναι η γνωστοποίηση έργων μουσικής τα οποία δεν ερμηνεύονται πολύ συχνά.

 

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στις 12 μ.μ.

Συναυλία Ziad Rajab

Αίθουσα "Το Βυζαντινό Κάστρο"

 

Ο Ζiad Rajab θα δώσει συναυλία με μουσικές συνθέσεις από το νέο του cd με τίτλο "The long trail of immigrattion" σε σόλο ούτι και παραδοσιακά Συριακά τραγούδια στην αίθουσα "Το Βυζαντινό Κάστρο" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου μεταξύ των οποίων ο Ross Daly, Γιώργο Νταλάρα, η Γλυκερία, Βασίλη Σούκα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Σωκράτη Μάλαμα, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α. Το 2000 εκδόθηκε το CD "Mawjet Tarab" με δικές του συνθέσεις.

 

Η συναυλία του Ζiad Rajab εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου "Βυζάντιο και Άραβες", η οποία παρατείνεται ως τις 31 Μαρτίου.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313-306400 από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012. Δευτέρα ? Παρασκευή 09:00-14:00 κ. Χωτίδου

Πληροφορίες: www.mbp.gr/edu

 

Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18:30, στο ΝΟΗΣΙΣ

 

Αυτό το μήνα το «Καφέ της Επιστήμης» μας καλεί σε μια διαφορετική συζήτηση από το χώρο της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών με προσκεκλημένο ομιλητή το Δρ. Γιώργο Αντωνίου, Ακαδημαϊκό Βοηθό στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ο οποίος θα αναπτύξει το πώς οι βίαιες συγκρούσεις του παρελθόντος επηρέασαν και επηρεάζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα. 

 

Γιατί επιλέγουμε να θυμόμαστε και να γιορτάζουμε συγκεκριμένα γεγονότα, ενώ άλλα ? αντίστοιχης σημασίας ? αποτυγχάνουν να εγγραφούν στη συλλογική μας μνήμη; Πώς ρύθμισε το ελληνικό κράτος τη σχέση του με το ιστορικό παρελθόν της χώρας; Ποια η σημασία αυτού του παρελθόντος στη σημερινή εποχή;


Η διαχείριση της ιστορικής μνήμης αποτέλεσε ένα μόνιμα ανοιχτό ζήτημα στις κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τις διάφορες κατηγορίες βίαιων συγκρούσεων του 20ου αιώνα (γενοκτονίες, εμφυλίους και παγκόσμιους πολέμους) και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες διαχειρίστηκαν την κληρονομιά τους. Το «Καφέ» του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18:30, στο ΝΟΗΣΙΣ (6ο χμ Θεσσαλονίκης ? Θέρμης, απέναντι από το Mediterranean Cosmos, πληροφορίες:  2310 483000).


Είσοδος ελεύθερη

 

 

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και μας προσκαλούν να απολαύσουμε  τον καφέ μας και να συζητήσουμε  με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

 

Τα νετρίνα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, παραμένουν τα πλέον αινιγματικά και μυστηριώδη σωματίδια. Εξαιτίας της ασθενούς  αλληλεπίδρασής τους με την ύλη, καταφέρνουν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις και να μας μεταφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό του ήλιου, από καταρρέοντες υπερκαινοφανείς αστέρες, από μακρινούς γαλαξίες. Τα νετρίνα  επηρεάζουν φαινόμενα που εκτυλίσσονται σε ποικίλες αποστάσεις, από τις υποατομικές αποστάσεις έως τις αποστάσεις κοσμικής κλίμακας. Πρόσφατα η θεωρία της σχετικότητας του Einstein αμφισβητήθηκε, όταν το πείραμα OPERA μέτρησε την φαινομενική ταχύτητα των νετρίνων να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός, καθώς αυτά ταξιδεύουν από το CERN  στο Gran Sasso.

 

Η συζήτηση θα αναδείξει τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις για την κατανόηση της φυσικής των νετρίνων και τις πειραματικές τεχνικές ανίχνευσης των νετρίνων (τηλεσκόπια νετρίνων), που αποτελούν επιτεύγματα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας. 

 

Για τα αινιγματικά νετρίνα θα μιλήσει ο Αργύρης Νικολαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 821231).

Είσοδος Ελεύθερη

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com