Πολιτιστική ατζέντα

 

Η 5η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών  Nικομήδειας «ΟΙ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΕΣ»,σας  προσκαλούν στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα, με αναβίωση του εθίμου και τη συνοδεία παραδοσιακών χορών.

 

Στο Πάρκο Πρασίνου απέναντι από τον κήπο  Καλού

 

Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 και ώρα 9μ.μ

 

                                              

 

ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2012 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

- Χαιρετισμοί επισήμων - Έναρξη της εκδήλωσης.
- Ο Κλήδονας από την αρχαία Ελλάδα ως σήμερα.
- Προετοιμασία και στόλισμα της Κληδόνας - Αναχώρηση για το   αμίλητο νερό.
- Χοροί από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φανού Κιλκίς.
- Επιστροφή της Κληδόνας με το αμίλητο νερό και τοποθέτηση των ριζικαριών - Κλείδωμα του Κλήδονα.
- Χοροί από το Μιστί της Καππαδοκίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροχωρίου.
- Κάψαλα - Άναμα της φωτιάς.
- Χοροί της Λέσβου, από την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης.
- Άνοιγμα του Κλήδονα - Τράβηγμα των ριζικαριών  
- Χοροί του Κίζδερβεντ της Μικράς Ασίας, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας
"Οι Κιζδερβενιώτες".

Από τις 15 έως και τις 20 Ιουλίου 2012, θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 30ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education, www.isme.org), που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) με την ISME, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι συνυφασμένο με τον Ελληνικό Πολιτισμό και την σημαντική του παρακαταθήκη στην Παγκόσμια Μουσική Κοινότητα.

Τίτλος του «Μουσική Παιδεία: Από τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους προς τις παγκόσμιες Μουσικές Κοινότητες». Βασικοί άξονές του είναι μεταξύ άλλων η Μουσική Παιδεία και ο ρόλος της Μουσικής στην πορεία της Ανθρωπότητας, τα Μουσικά Περιβάλλοντα και η Μουσική Διδασκαλία  - Μάθηση, η Δόμηση και Αποδόμηση των Φιλοσοφιών για τη Μουσική Εκπαίδευση, η Μουσική Ψυχολογία και η φύση της Μουσικής Εμπειρίας.

Διαβάστε περισσότερα.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης  / Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο σας προσκαλεί στην παράσταση Καραγκιόζη

 

Γητεμένες (Las Incantadas) Οι καλοκυράδες της Αγοράς

 με το θέατρο σκιών του Γιάννη Χατζή

 στις 20 Ιουνίου 2012, στις 20.30 στην αυλή της Βίλας Καπαντζή ? Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη

 κειμενα: Γιάννης Χατζής, μουσικη επιλογη ? τραγουδι: Θωμάς Κοροβίνης

 λαϊκη ορχηστρα: Σταύρος Κρομμύδας (κιθάρα), Λάζαρος Χαριτίδης (μπουζούκι), Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν)

 ηθοποιοι: Αγγελική Χατζή & Πέτρος Φραγκόπουλος

βοηθος καραγκιοζοπαιχτη: Αναστασία Γκενίδου

 προλογίζει ο Λέων Ναρ

 τηλ. επικοινωνίας 2310 295 170

 

 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη και Τετάρτη 19 & 20 Ιουνίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δράσης 1.1/10: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας υποδοχής» του Ετήσιου Προγράμματος 2010, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Η δράση υλοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Μ.Κ.Ο. "ΑΡΣΙΣ", και το "ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ" του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με το σύνθημα «Ζούμε Μαζί - Ερχόμαστε Κοντά».

 

Οι δράσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν λειτουργία παιδότοπου, περιπτέρων, συναυλίες, χορευτικά, προβολές και workshops.

 

Ώρα Έναρξης: 14.30 (Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης).

 

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε πατώντας στις φωτογραφίες:

 

Την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους μεγάλους: 

 

          

 

Την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα παιδιά:

 



 

Την αφίσα των εκδηλώσεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης :

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», από 12 έως 14 Ιουνίου, στο λιμάνι της πόλης.


 

Φέτος, στις «Μουσικές του Κόσμου» θα δώσουν το «παρών» σημαντικοί καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γαλλία και την Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα αξιόλογο πρόγραμμα συναυλιών που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και άλλων χωρών.

 

Η είσοδος στις συναυλίες θα κοστίζει 5 ευρώ.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» μέσα στο καλοκαίρι του 2012, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

Tρίτη 12/6

Τετάρτη 13/6

Πέμπτη 14/6

 
Canzoniere Grecanico Salentino (Italy)        
Forabandit: Bijan Semirani, Ulas Odzemir,       
Sam Karpienia (Turkey - France)                
Kulin Ban  (Serbia)
 
Constantinople, Misirli Ahmet,
Zohar Fresco (Turkey, Israel, Iran)        
Contrabando, T. Spasov,
T. Kapilidis (Greece - Bulgaria)
 

Esma Redzepova (FYROM)

 

 

 

Από την Παρασκευή 8 Ιουνίου ως και την Κυριακή 24 Ιουνίου και με τη συμμετοχή 150 εκδοτών θα πραγματοποιηθεί το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία της πόλης.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς ποιητές και πεζογράφους του αιώνα της πόλης (1912-2012) και εντάσσεται στο έτος γιορτασμού "Θεσσαλονίκης 2012 - 100 χρόνια από την απελευθέρωση".

Ήδη τα 110 εκθετήρια έχουν στηθεί κατά μήκος της παραλίας μπροστά από τα νεοδιαμορφωθέντα πάρκα της μουσικής, των ρόδων, του ήχου, του νερού και της μνήμης. Ο χώρος μπροστά από το Λευκό πύργο όπου πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα 30 χρόνια το φεστιβάλ είναι απροσπέλαστος λόγω των εργασιών για τη διαμόρφωση των υπολοίπων πάρκων της νέας παραλίας.
Το φεστιβάλ βιβλίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα ως τις 11.30
τη νύχτα, ενώ τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά και το πρωί από τις 10.30 πμ ως τις 13.30 μμ.

Εκδήλωση για τους θεσσαλονικιούς λογοτέχνες Νίκο Μπακόλα και Μανόλη Αναγνωστάκη συνδιοργανώνει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του Κ? ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΪΟΥ ? ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου και ώρα 20.00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27), η δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Έφη Πέτκου θα αναφερθεί στην «πεζογραφία του Νίκου Μπακόλα και την ποιητική της μνήμης», και ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Μιχάλης Μπακογιάννης θα μιλήσει με θέμα «Κι εγώ μέσα σε σένα και σ? όλους. Η άρθρωση του ερωτικού λόγου στα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη»

Μετά τις ομιλίες θα ακουστούν ηχογραφημένη ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Νίκο Μπακόλα και δεκαπεντάλεπτη, όχι ιδιαίτερα γνωστή και προβεβλημένη, προφορική μαρτυρία του Αναγνωστάκη (1997).

Η ομιλήτρια Έφη Πέτκου θα επισκοπήσει συνοπτικά το πεζογραφικό έργο του Νίκου Μπακόλα και θα παρουσιάσει την ποικιλία των αφηγηματικών επιλογών του. Εστιάζοντας στην ποιητική της μνήμης, που είναι εμφανής στην πεζογραφία του Μπακόλα, θα εξετάσει με ποιον τρόπο η αναδίφηση του συγγραφέα στο παρελθόν με την ενεργοποίηση της μνήμης, τη συνδρομή της μυθολογίας και την αξιοποίηση επιλεγμένου υλικού της ιστορίας συνιστά την αναγκαία συνθήκη για την αφήγηση της οδυνηρής και αναπόφευκτης συντριβής του ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου.

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Μιχάλη Μπακογιάννη τίθενται ζητήματα που δοκιμάζουν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Σε ποιο βαθμό ο ερωτικός λόγος θεματοποιείται στα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη; Πώς αρθρώνεται ο λόγος αυτός από την ποιητική συλλογή της νεανικής του ηλικίας, τις Εποχές (1945), μέχρι και τον Στόχο (1971); Με ποιους όρους διασυνδέεται με την πορεία της ποιητικής του Αναγνωστάκη, το έργο του οποίου έχει εγγραφεί στον λογοτεχνικό μας κανόνα ως κοινωνική και πολιτική ποίηση;

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com