Πολιτιστική ατζέντα

Τα μέλη και οι εθελοντές της Μη Κερδοσκοπικής Κοινωφελούς Οργάνωσης «ΤΕΧΝΗ ΖΩΗΣ», στο πλαίσιο εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης και σε συνεργασία με διακεκριμένους φορείς της πόλης όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Σύλλογος Ξεναγών Θεσσαλονίκης, μουσεία της πόλης κ.α., διοργανώνουν το πρόγραμμα «Γνωρίζουμε και ζωγραφίζουμε τα ιστορικά κτίρια της πόλης που αγαπάμε» στο οποίο μπορούν να συνεργαστούν γονείς με παιδιά ηλικίας 5-15 χρονών.

Περισσότερα: «Γνωρίζουμε και ζωγραφίζουμε τα ιστορικά κτίρια της πόλης που αγαπάμε»

Από τον Άδη στο Φως, Μια μουσική παράσταση του Σαράντη Κασσάρα, Ποίηση: Άγγελος Σικελιανός, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ανεβαίνει στο δημοτικό θέατρο Άνετον η μουσική παράσταση του Σαράντη Κασσάρα ?Από τον Άδη στο Φως?, εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα: Από τον Άδη στο Φως. Μια μουσική παράσταση

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτών «Τα Ελληνικά Τέρατα» (TheGreekMonsters) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση, που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2012, εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον άξονα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα δημιουργικό γεγονός ανάπτυξης των τρισδιάστατων κατασκευών - γλυπτών, συνεχώς εξελισσόμενο, διαφορετικό από μία στατική έκθεση γλυπτών.

Περισσότερα: Έκθεση Γλυπτών ? Τεράτων της ελληνικής μυθολογίας

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος με το Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας παρουσιάζουν στις 10 Νοεμβρίου 2012, στο Θέατρο Αυλαία και ώρα 21.00 την παράσταση του έργου «Ευμενίδες» του Αισχύλου εκπροσωπώντας την πόλη της Κολωνίας ? που είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη - στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Ο Κώστας Παπακωστόπουλος, ιδρυτής και σκηνοθέτης του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας, συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στη Γερμανία, όπου έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος.

Περισσότερα: «Ευμενίδες» του Αισχύλου

Με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του Πρώτου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Οι εργασίες περιστράφηκαν γύρω από τρεις θεματικούς άξονες. Στον πρώτο ο Jonathan Spence, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, επιχείρησε πρώτα μια επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης της Κίνας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μακραίωνη ιστορία της μπορεί να συμπυκνωθεί  στο τρίπτυχο: μυστήριο, γοητεία, τραγωδία. Όσον αφορά στη σύγχρονη Κίνα, ο ομιλητής εξέφρασε έναν σκεπτικισμό αναφορικά με την άνοδό της στο διεθνές σύστημα. Η άνοδος μπορεί να αποτελεί περισσότερο μια έκφραση της πολύχρονης εσωτερικής κρίσης της Κίνας, παρά μια προνομιακή θέση στο νέο παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Αυτό γιατί η οικονομική της ανάπτυξη είναι εσωτερικά ασύμμετρη διευρύνοντας τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες. Έτσι, κατέληξε επισημαίνοντας ότι η περίοδος των κινεζικών θαυμάτων έχει παρέλθει!

Τη δεύτερη μέρα ο James Piscatori, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Durham της Μεγάλης Βρετανίας, μίλησε για τις εξελίξεις στο Ισλάμ και το μουσουλμανικό χώρο. Εκτίμησε ότι είναι νωρίς να αποφασίσουμε το τι ακριβώς σηματοδοτεί η Αραβική Άνοιξη, καθώς οι νέο-αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις ? παρά την αναγνώριση υιοθέτησης μιας πιο συμμετοχικής πολιτειακής οργάνωσης ? παραμένουν προσωρινά διστακτικές έναντι του δημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης. Επισήμανε ότι είναι ακόμα συγκεχυμένο μέσα στον ίδιο τον ισλαμικό κόσμο τι συνιστά ισλαμικό κράτος και η σχέση του με το δυτικό σύστημα. Συνέχισε τονίζοντας ότι το Ισλάμ είναι πολυδιάστατο και δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε μονοσήμαντα, καθώς ο αξιακός του κώδικας είναι πιο ευέλικτος απ? όσο πιστεύουμε στη δύση κι άρα υπάρχει στο μέλλον, παρά το τρέχον βεβαρυμμένο κλίμα, δυνατότητα περαιτέρω προσέγγισης με τη Δύση. Έκλεισε τονίζοντας ότι η δυτική τάση ταύτισης του Ισλάμ με τον αραβικό κόσμο μας αποτρέπει από τα στρέψουμε την προσοχή μας στην περιφέρεια του Ισλάμ και συγκεκριμένα στη νοτιο-ανατολική Ασία, που αποτελεί πόλο πολλαπλών εξελίξεων στον ισλαμικό κόσμο και ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική του μορφή τουλάχιστον εξίσου με τις διεργασίες στη Μέση Ανατολή.

Την τρίτη και καταληκτική ημέρα, ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρθηκε στη φημολογούμενη παρακμή της Δύσης και της Ευρώπης. Στην ανάλυσή του για τις παγκόσμιες εξελίξεις, εντόπισε δύο πυλώνες, στους οποίους εδράζεται το κυρίαρχο αφήγημα περί παρακμής. Ο μεν πρώτος σχετίζεται με τη νέα παγκόσμια ισορροπία ισχύος και την άνοδο μη-δυτικών μεγάλων δυνάμεων, ο δε δεύτερος με το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα της Δύσης. Όσον αφορά στον Ευρωπαϊκό χώρο, οι τρέχουσες εξελίξεις έχουν ανατρέψει το συνεργασιακό συσσωματικό κεκτημένο, μετατρέποντας την σκακιέρα της Ευρωπαϊκής πολιτικής σε παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Αν αυτό συνεχιστεί θα είναι εκρηκτικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία, όπου τόσο οι χώρες του βορρά όσο και του νότου θα πειστούν ότι η συνεργασία και η διάσωση του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων. Τέλος, στην αναφορά του στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι η χώρα παραμένει όμηρος της πελατειακής λογικής των οργανωμένων συμφερόντων και μιας διάχυτης ιδεολογικής σύγχυσης. Αν απεγκλωβιστούμε απ? αυτήν την τριπλή κακοδαιμονία, θα καταστεί εφικτό να εξειδικεύσουμε ένα νέο ελληνικό όραμα!

Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης  το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την έκθεση με θέμα «Το Εργατικό ? Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του», τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19:30 στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Ι.Θ. 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2012  ενώ την ίδια μέρα στις  19:30  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Κ.Ι.Θ. εκδήλωση με θέμα «Το Εργατικό ? Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορική φυσιογνωμία του» στην οποία θα μιλήσουν οι κ.κ. Γιώργος Αναστασιάδης (Καθηγητής του Α.Π.Θ. ? Ιστορικός) και Νίκος Μαραντζίδης (Αν. Καθηγητής του Παν. Μακεδονίας ? Ιστορικός).

 

Τα γενικό περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρεται στον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πολλών ιστορικών εργατικών σωματείων της πόλης και άλλων συναφών φορέων.

 

Συγκεκριμένα, η έκθεση χρονολογικά και θεματικά αφορά τις εξής ενότητες:

 

  • Οθωμανική περίοδος : Από τις συντεχνίες στα σωματεία
  • Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης (1912): Τα πρώτα βήματα οργάνωσης-Ίδρυση ΕΚΘ, ΓΣΕΕ & ΣΕΚΕ
  • Μικρασιατική καταστροφή & πρόσφυγες (1922): Η ενσωμάτωσή τους στο εργατικό δυναμικό και η ένταξή τους στο εργατικό κίνημα
  • Μεσοπόλεμος-Ανάπτυξη του εργατικού κινήματος-Μάης 1936
  • Κατοχή. Αντίσταση. Απελευθέρωση. Εμφύλιος (1939-1949):Το εργατικό κίνημα της πόλης
  • Από το Σχέδιο Μάρσαλ στη Χούντα των συνταγματαρχών (1950-1974).:Περίοδος Μακρή-Θεοδώρου
  • Μεταπολίτευση (1974): Εκδημοκρατισμός του εργατικού κινήματος/ Νέα εποχή 

 H Ορνιθολογική σας προσκαλεί στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης: στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών! Οι εκδηλώσεις πολλές και ποικίλες, σε όλη την Ελλάδα!

Όσοι και όσες θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.

Παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο "Α. Τρίτσης" Απελευθέρωση πουλιών στον Υγρότοπο Βραυρώνας

 

«Το Συναρπαστικό Ταξίδι της Μετανάστευσης!» είναι το θέμα της φετινής διοργάνωσης και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τους βιοτόπους που χρησιμοποιούν κατά τη μετανάστευση. Πολλές από τις περιοχές όπου διοργανώνεται η Γιορτή, αποτελούν προστατευόμενες περιοχές όπως υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας και Εθνικά Πάρκα.

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Μεταφορτώστε την πρόσκληση για περισσότερες πληροφορίες (αρχείο PDF).

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com