Σχολείο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ3 του 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης περιηγήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω της «Πολιτιστικής Διαδρομής» («Πολιτιστική Γραμμή» Νο 50) του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Η εν λόγω Διδακτική Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας με στόχο τη γνωριμία των μαθητών/-τριών με τα πολυάριθμα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης τους.
 
Ειδικότερα, μέσω της περιήγησης στην πόλη και των στάσεων στα πολυάριθμα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της, δόθηκε στους μαθητές/ στις μαθήτριες η ευκαιρία να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορία της πόλης τους από τους αρχαίους, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα.
 
«Η Θεσσαλονίκη με μια βόλτα!» υπήρξε μια ωραία εμπειρία για όλους μας με ψυχαγωγικά και γνωστικά οφέλη.
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων του μαθήματος της Ιστορίας (Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου / Τοπική Ιστορία, Βιωματική Δράση) οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης (τμήματα Γ1, Γ2, Γ3) πραγματοποίησαν ανά τμήμα στις 09, 16 και 17 Μαρτίου 2016 διδακτική επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας: Γ.Α.Κ. με αντικείμενο την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κλειώ: Η ιστορία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 150 χρόνια». Η επίσκεψη υλοποιήθηκε με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών Μακρυκώστα Παναγιώτα - Παπούλια Φανή (Γ1), Δαλγκίτση Ελένη - Ιασονίδου Ευανθία (Γ2), Λαζάρου Αλκμήνη - Χαλικιά Μαρία (Γ3).
 
Το πρόγραμμα, είχε διάρκεια τρεισήμισι ωρών και κατά την υλοποίησή του οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, παρακολούθησαν έκθεση διαφόρων ειδών ιστορικών πηγών (με φωτογραφίες, χάρτες κι έγγραφα) και εν συνεχεία παρουσίαση με τη χρήση βιντεοπροβολέα και παράλληλη διεξαγωγή συζήτησης για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
 
Βασικοί στόχοι της διδακτικής επίσκεψης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης τους και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα είδη ιστορικών πηγών και να δημιουργήσουν αρχειακή συνείδηση και να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα και τη σημασία των ιστορικών πηγών για τη σύνθεση της ιστορικής πραγματικότητας, τη συγγραφή και την μελέτη ιστορικών έργων.

Η φιλοξενία των ιστορικών αρχειονόμων της υπηρεσίας υπήρξε άψογη και η επίσκεψη αποτέλεσε μια όμορφη και χρήσιμη εμπειρία για όλους μας.

Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Καθηγητών και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης,  σας προσκαλούν στην

επίσημη τελετή αποφοίτησης των μαθητών μας

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιούνη 2016 και ώρα 20:00

στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι στον αύλειο χώρο του σχολείου μας..

 

Η παρουσία σας στην εκδήλωσή μας

θα είναι ιδιαίτερα τιμητική για όλους μας.



 

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των μαθημάτων Γεωλογίας-Γεωγραφίας και Βιολογίας, οι μαθητές της Α΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο ??Μουσείο Παλαιοντολογίας??, το οποίο φιλοξενείται στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχηγός της επίσκεψης ήταν η κα Παπούλια Φανή ΠΕ04.05 και συνοδοί καθηγητές η κα Γεωργιάδου Σοφία ΠΕ02, η κα Λαζάρου Αλκμήνη ΠΕ02 και η κα Ταξίδου Ιώ ΠΕ07.

Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν προβολή εκπαιδευτικού βίντεο στο χώρο του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας, ήρθαν σε επαφή με απολιθώματα από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, τα οποία και είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν με τη βοήθεια του υπεύθυνου του Μουσείου, Δρ. Κωστόπουλου Δ.. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου όπου φιλοξενούνται :

  • Συλλογή από ορυκτά και πετρώματα της Ελλάδας

  • Παλαιοντολογικά ευρήματα ασπόνδυλων οργανισμών αλλά και σπονδυλωτών, κυρίως θηλαστικών, από την Ελλάδα και την Ευρώπη

  • Παλαιοανθρωπολογική συλλογή, στην οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη του ανθρώπινου γένους και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα από τον ελληνικό χώρο, το κρανίο του ??Ανθρώπου των Πετραλώνων΄΄

Μέσα από τα διάφορα ευρήματα και την παρουσίαση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, οι μαθητές γνώρισαν τη διάρθρωση και την εξέλιξη της δομής της χώρας μας, αλλά και την ιστορία σχηματισμού της Γης. Επίσης, κατανόησαν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των ζωντανών οργανισμών και ειδικότερα του ανθρώπινου είδους, μέσα από τις μορφές του παρελθόντος που παρουσιάζονται στις διάφορες συλλογές.

 

Η επίσκεψη αποτέλεσε μια ωραία εμπειρία για όλους μας.


To σχολείο μας για τέταρτη συνεχή χρονιά επισκέπτεται την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 8.5.2015 τα παιδιά που συμμετείχαν στα τμήματα των βιωματικών δράσεων α΄και β΄γυμνασίου με διδάσκουσα την κ.Μπεχλιβάνη, παρακολούθησαν την πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ  και απόλαυσαν την πρώτη συμφωνία του Μπραμς. Στη συνέχεια   ξεναγήθηκαν   στους χώρους και στα εκθέματα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com