Απόψεις

Σάββατο 17 Μαρτίου στις 8 μ.μ.

Συναυλία Orpheus Britannicus από την ομάδα παλιάς ευρωπαϊκής μουσικής Concerto Antico

Foyer ΜΒΠ

 

Ο μανιερισμός και ο δραματισμός των τραγουδιών που έχουν επιλεγεί γι' αυτό το πρόγραμμα είναι το κεντρικό θέμα της συναυλίας. Τα έργα προέρχονται κυρίως από σημαντικά έντυπα βιβλία της εποχής, όπως το Orpheus Britannicus (1698) που αποτελεί συλλογή έργων του Χ. Πέρσελ, τα βιβλία με άριες του Τζόν Ντάουλαντ [αρχές 17ου αι.] καθώς και η συλλογή έργων του Γουίλιαμ Μπέρντ. Στο πρόγραμμα αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πρόσωπα της μουσικής - ο θρησκευτικός χαρακτήρας και η εγκόσμια, ερωτική τις περισσότερες φορές, πλευρά της. Τα περισσότερα έργα ερμηνεύονται βάσει αυθεντικών εκδόσεων και χειρογράφων, με τη συνοδεία του οργάνου βίρτζιναλ καθιστώντας την προσέγγιση εγγύτερη στην αυθεντική της μορφή. Έτσι το κοινό θα μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την λιτή εκφραστικότητα της μουσικής και των φωνών.

 

Το Conerto Antico αποτελείται από τους Ιβάιλο Ντόνκοφ [τενόρο], Γιάνκο Μαρίνοφ [πιανο, εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο] & Ιωάννη Κιουρτσόγλου [σοπρανίστα]. Από την ίδρυσή του [2000] μέχρι σήμερα, το ανσάμπλ έχει πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις και σεμινάρια με σκοπό όχι τόσο τον "αυθεντικό ήχο" όσο κυρίως, την πρωτογενή σημασία της μουσικής στην πνευματικότητα του ανθρώπου. Με την ερμηνεία έργων από την εποχή της Αναγέννησης και της Μπαρόκ, προσπαθεί να αναδείξει τη συνέχεια της μουσικής σκέψης ανά τους αιώνες. Στόχος απώτερος αποτελεί η εκφορά του μουσικού λόγου μέσω της ρητορικής-ποιητικής και την επίδραση που έχουν τα έργα της εποχής. Το "Κοντσερτο Αντίκο" πραγματοποιεί ηχογραφήσεις για το Βουλγαρικο Κρατικο Ραδιοφωνο, συμμετέχει σε τηλεοπτικές παραγωγές και έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπα'ι'κές χώρες. Κεντρική ιδέα της ομάδας είναι η γνωστοποίηση έργων μουσικής τα οποία δεν ερμηνεύονται πολύ συχνά.

 

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στις 12 μ.μ.

Συναυλία Ziad Rajab

Αίθουσα "Το Βυζαντινό Κάστρο"

 

Ο Ζiad Rajab θα δώσει συναυλία με μουσικές συνθέσεις από το νέο του cd με τίτλο "The long trail of immigrattion" σε σόλο ούτι και παραδοσιακά Συριακά τραγούδια στην αίθουσα "Το Βυζαντινό Κάστρο" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου μεταξύ των οποίων ο Ross Daly, Γιώργο Νταλάρα, η Γλυκερία, Βασίλη Σούκα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Σωκράτη Μάλαμα, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α. Το 2000 εκδόθηκε το CD "Mawjet Tarab" με δικές του συνθέσεις.

 

Η συναυλία του Ζiad Rajab εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου "Βυζάντιο και Άραβες", η οποία παρατείνεται ως τις 31 Μαρτίου.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313-306400 από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012. Δευτέρα ? Παρασκευή 09:00-14:00 κ. Χωτίδου

Πληροφορίες: www.mbp.gr/edu

 

Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18:30, στο ΝΟΗΣΙΣ

 

Αυτό το μήνα το «Καφέ της Επιστήμης» μας καλεί σε μια διαφορετική συζήτηση από το χώρο της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών με προσκεκλημένο ομιλητή το Δρ. Γιώργο Αντωνίου, Ακαδημαϊκό Βοηθό στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ο οποίος θα αναπτύξει το πώς οι βίαιες συγκρούσεις του παρελθόντος επηρέασαν και επηρεάζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα. 

 

Γιατί επιλέγουμε να θυμόμαστε και να γιορτάζουμε συγκεκριμένα γεγονότα, ενώ άλλα ? αντίστοιχης σημασίας ? αποτυγχάνουν να εγγραφούν στη συλλογική μας μνήμη; Πώς ρύθμισε το ελληνικό κράτος τη σχέση του με το ιστορικό παρελθόν της χώρας; Ποια η σημασία αυτού του παρελθόντος στη σημερινή εποχή;


Η διαχείριση της ιστορικής μνήμης αποτέλεσε ένα μόνιμα ανοιχτό ζήτημα στις κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τις διάφορες κατηγορίες βίαιων συγκρούσεων του 20ου αιώνα (γενοκτονίες, εμφυλίους και παγκόσμιους πολέμους) και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες διαχειρίστηκαν την κληρονομιά τους. Το «Καφέ» του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18:30, στο ΝΟΗΣΙΣ (6ο χμ Θεσσαλονίκης ? Θέρμης, απέναντι από το Mediterranean Cosmos, πληροφορίες:  2310 483000).


Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Με αφορμή τον εορτασμό των δύο αυτών σημαντικών ημερών ας   επιχειρήσουμε την αυτονόητη σύνδεσή τους: Μία διάσταση της ασφαλούς     πλοήγησης στο διαδίκτυο είναι ο σεβασμός των προσωπικών μας δεδομένων τόσο από την κρατική εξουσία όσο και από "τρίτους". Μέσα από το σεβασμό των προσωπικών μας δεδομένων  κατοχυρώνεται ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής που είναι από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα ενώ η αποτελεσματική προστασία των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που πρέπει να διασφαλίζει την οικογενειακή και ιδιωτική ζωή καθώς και το απόρρητο των επικοινωνιών.

 

Περισσότερα: 7/2/2012 Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο ? 28/1/2012 Ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας ...

Μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2012 στις 28 Ιανουαρίου. 



 

 
 
 
Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Αρχή ανανέωσε το υλικό της ιστοσελίδας της με νέες θεματικές ενότητες που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς Διωκτικών Αρχών - Ασφάλειας,  Κοινωνικής ΑσφάλισηςΝέων ΤεχνολογιώνΠαιδείας -Έρευνας,Υγείας και Χρηματοπιστωτικό, ενώ εξέδωσε και το πρώτος τεύχος«Ενημερωτικού Δελτίου», το οποίο περιέχει νέα για το έργο της και γενικότερα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνές επίπεδο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Τέλος, έχει διαμορφώσει ειδικό ερωτηματολόγιο, που αποσκοπεί στην αποτίμηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφαλούς χρήσης υπηρεσιών διαδικτύου, το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα

Περισσότερες πληροφορίες  για τις πρωτοβουλίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα βρείτε στην αρχική σελίδα της στη διεύθυνση www.dpa.gr

 

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (Dr. Martin Luther King Junior)  γεννήθηκε στην Ατλάντα το 1929 και πέθανε το 1968 στο Μέμφις. Ήταν βαπτιστής,  διάκονος και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Αποτελεί  ένα από τα βασικότερα παραδείγματα ανθρώπων που αντιστάθηκαν απέναντι στο ρατσισμό.  Έλαβε μέρος σε διάφορες διαδηλώσεις που καταδίκαζαν το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Το 1964 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων μέσω κοινωνικής ανυπακοής και άλλων μέσων χωρίς τη χρήση βίας.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις της Πολιτείας Τεννεσί.

«Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι.» (Από την ομιλία του  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 28 Αυγούστου 1963).


Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους. Το στρατόπεδο του Κέλμνο λειτουργούσε ως κέντρο εξολόθρευσης των Ρομά. Σε όλα τα στρατόπεδα εξόντωσης άρχισε, επίσης, και συστηματική εξολόθρευση των ομοφυλοφίλων ανδρών και γυναικών, των πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομουνιστών, αιχμαλώτων πολέμου, κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, και άλλων.

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι η ημέρα, κατά την οποία πρέπει να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. [...] Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την ανάμνηση και να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γενιές γνωρίζουν αυτή την ιστορία. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στον κόσμο. Και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις προστασίες και τα δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν τα Η.Ε.» Μπαν Κι Μουν, γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, 2007

Σ? αυτές τις δύο σημαντικές μέρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφιερώνεται ...

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και μας προσκαλούν να απολαύσουμε  τον καφέ μας και να συζητήσουμε  με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

 

Τα νετρίνα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, παραμένουν τα πλέον αινιγματικά και μυστηριώδη σωματίδια. Εξαιτίας της ασθενούς  αλληλεπίδρασής τους με την ύλη, καταφέρνουν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις και να μας μεταφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό του ήλιου, από καταρρέοντες υπερκαινοφανείς αστέρες, από μακρινούς γαλαξίες. Τα νετρίνα  επηρεάζουν φαινόμενα που εκτυλίσσονται σε ποικίλες αποστάσεις, από τις υποατομικές αποστάσεις έως τις αποστάσεις κοσμικής κλίμακας. Πρόσφατα η θεωρία της σχετικότητας του Einstein αμφισβητήθηκε, όταν το πείραμα OPERA μέτρησε την φαινομενική ταχύτητα των νετρίνων να ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός, καθώς αυτά ταξιδεύουν από το CERN  στο Gran Sasso.

 

Η συζήτηση θα αναδείξει τις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις για την κατανόηση της φυσικής των νετρίνων και τις πειραματικές τεχνικές ανίχνευσης των νετρίνων (τηλεσκόπια νετρίνων), που αποτελούν επιτεύγματα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας. 

 

Για τα αινιγματικά νετρίνα θα μιλήσει ο Αργύρης Νικολαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρητικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, στις 18.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 821231).

Είσοδος Ελεύθερη

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού 24γράμματα (www.24grammata.com) μπορεί κανείς να ?κατεβάσει? δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία στα ελληνικά, να ενημερωθεί για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που ?τρέχουν?, να έχει πρόσβαση στο ημερολόγιο επιστημονικών συνεδρίων, να διαβάσει άρθρα επίκαιρα και μη, σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την επιστήμη, την  κοινωνική ζωή.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com