Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων του μαθήματος της Ιστορίας (Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου / Τοπική Ιστορία, Βιωματική Δράση) οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης (τμήματα Γ1, Γ2, Γ3) πραγματοποίησαν ανά τμήμα στις 09, 16 και 17 Μαρτίου 2016 διδακτική επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας: Γ.Α.Κ. με αντικείμενο την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κλειώ: Η ιστορία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 150 χρόνια». Η επίσκεψη υλοποιήθηκε με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών Μακρυκώστα Παναγιώτα - Παπούλια Φανή (Γ1), Δαλγκίτση Ελένη - Ιασονίδου Ευανθία (Γ2), Λαζάρου Αλκμήνη - Χαλικιά Μαρία (Γ3).
 
Το πρόγραμμα, είχε διάρκεια τρεισήμισι ωρών και κατά την υλοποίησή του οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, παρακολούθησαν έκθεση διαφόρων ειδών ιστορικών πηγών (με φωτογραφίες, χάρτες κι έγγραφα) και εν συνεχεία παρουσίαση με τη χρήση βιντεοπροβολέα και παράλληλη διεξαγωγή συζήτησης για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
 
Βασικοί στόχοι της διδακτικής επίσκεψης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης τους και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα είδη ιστορικών πηγών και να δημιουργήσουν αρχειακή συνείδηση και να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα και τη σημασία των ιστορικών πηγών για τη σύνθεση της ιστορικής πραγματικότητας, τη συγγραφή και την μελέτη ιστορικών έργων.

Η φιλοξενία των ιστορικών αρχειονόμων της υπηρεσίας υπήρξε άψογη και η επίσκεψη αποτέλεσε μια όμορφη και χρήσιμη εμπειρία για όλους μας.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com