Η παρακάτω ανακοίνωση αφορά στους γονείς και κηδεμόνες όσων μαθητών/τριών εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius που σχεδιάζει το σχολείο.

Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

 

διαβάζετε αυτή την επιστολή επειδή το παιδί σας εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής του σ' ένα ευρωπαϊκό σχολικό πρόγραμμα Comenius. Αυτό υλοποιείται από σχολεία διαφορετικών χωρών τα οποία συμφωνούν σ' ένα κοινό σχέδιο μάθησης (project) διάρκειας 2 ετών. Ο σύλλογος διδασκόντων/ουσών του 28ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εγκρίνει τη συμμετοχή ομάδας μαθητών/τριών του σχολείου σ' ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius μαζί με μαθητές/τριες από σχολεία άλλων πέντε χωρών: Ισπανία, Γερμανία, Σλοβενία, Νορβηγία και Ολλανδία. Την υλοποίηση του προγράμματος έχουν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί κ. Γούτας και κα. Μιχαλτσίδου.

 

Τα ευρωπαϊκά σχολικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συντονιστές εκπαιδευτικοί υποβάλλουν πρόταση με τα στοιχεία των σχολείων και των μαθητών/τριών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ. http://www.iky.gr) είναι ο εθνικός φορέας που εγκρίνει, εποπτεύει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του έργου, χρηματοδοτεί και ελέγχει την οικονομική του διαχείριση.

 

Σχετική πρόταση υλοποίησης και προϋπολογισμού ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius για το 28ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης θα υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2013. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει, εφόσον εγκριθεί από το Ι.Κ.Υ., το Σεπτέμβριο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015.

 

Το θέμα του προγράμματος αφορά τη διαχείριση των πληροφοριών μέσω διαφορετικών μέσων: Διαδίκτυο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, διαφημίσεις κτλ. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να αντιληφθούν τη σημασία της πληροφορίας και της διαχείρισής της τόσο από τη μεριά του δέκτη όσο και του πομπού. Υποενότητες προγράμματος: Διαφήμιση, ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, έντυπα και ηλεκτρονικός τύπος. Μέθοδοι και εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν: Δημιουργία διαδικτυακού περιοδικού, ιστολογίου, ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας, ανταλλαγές εκπαιδευτικών επισκέψεων. Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο στους χώρους του σχολείου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών εκτός διδακτικών ωρών. Σχετικό πρόγραμμα θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους/τις μαθητές/τριες το Σεπτέμβριο του 2013.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις των μαθητών/τριών στις πόλεις των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το Νοέμβριο του 2013 οι μαθητές/τριες θα επισκεφτούν την Ολλανδία, το Μάιο του 2014 την Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2014 τη Σλοβενία. Οι μαθητές/τριες θα συνοδεύονται κατά τη διάρκεια όλων των μετακινήσεών τους από τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του έργου. Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία υπό την επίβλεψη των τελευταίων.

 

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σ' ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βελτιώνει και εμπλουτίζει τη γνώση και τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα, προωθεί και βελτιώνει την κοινωνικότητα και ομαδικότητά τους, αυξάνει την υπευθυνότητα και εμπλουτίζει τις εμπειρίες τους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να απευθύνεστε στη διευθύντρια του σχολείου και τους δυο υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος θα ενημερωθείτε και πάλι σχετικά και θα πρέπει να συγκαταθέσετε εγγράφως για τη συμμετοχή του παιδιού σας σ' αυτό.

 

Μετην ευκαιρία σας ευχόμαστε καλές γιορτές! Οι συντονιστές εκπαιδευτικοί,

 

Στεφανία Μιχαλτσίδου και Θεόδωρος Γούτας

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com