Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης  το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την έκθεση με θέμα «Το Εργατικό ? Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του», τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19:30 στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Ι.Θ. 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2012  ενώ την ίδια μέρα στις  19:30  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Κ.Ι.Θ. εκδήλωση με θέμα «Το Εργατικό ? Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορική φυσιογνωμία του» στην οποία θα μιλήσουν οι κ.κ. Γιώργος Αναστασιάδης (Καθηγητής του Α.Π.Θ. ? Ιστορικός) και Νίκος Μαραντζίδης (Αν. Καθηγητής του Παν. Μακεδονίας ? Ιστορικός).

 

Τα γενικό περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρεται στον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, πολλών ιστορικών εργατικών σωματείων της πόλης και άλλων συναφών φορέων.

 

Συγκεκριμένα, η έκθεση χρονολογικά και θεματικά αφορά τις εξής ενότητες:

 

  • Οθωμανική περίοδος : Από τις συντεχνίες στα σωματεία
  • Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης (1912): Τα πρώτα βήματα οργάνωσης-Ίδρυση ΕΚΘ, ΓΣΕΕ & ΣΕΚΕ
  • Μικρασιατική καταστροφή & πρόσφυγες (1922): Η ενσωμάτωσή τους στο εργατικό δυναμικό και η ένταξή τους στο εργατικό κίνημα
  • Μεσοπόλεμος-Ανάπτυξη του εργατικού κινήματος-Μάης 1936
  • Κατοχή. Αντίσταση. Απελευθέρωση. Εμφύλιος (1939-1949):Το εργατικό κίνημα της πόλης
  • Από το Σχέδιο Μάρσαλ στη Χούντα των συνταγματαρχών (1950-1974).:Περίοδος Μακρή-Θεοδώρου
  • Μεταπολίτευση (1974): Εκδημοκρατισμός του εργατικού κινήματος/ Νέα εποχή 
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com