Σάββατο 17 Μαρτίου στις 8 μ.μ.

Συναυλία Orpheus Britannicus από την ομάδα παλιάς ευρωπαϊκής μουσικής Concerto Antico

Foyer ΜΒΠ

 

Ο μανιερισμός και ο δραματισμός των τραγουδιών που έχουν επιλεγεί γι' αυτό το πρόγραμμα είναι το κεντρικό θέμα της συναυλίας. Τα έργα προέρχονται κυρίως από σημαντικά έντυπα βιβλία της εποχής, όπως το Orpheus Britannicus (1698) που αποτελεί συλλογή έργων του Χ. Πέρσελ, τα βιβλία με άριες του Τζόν Ντάουλαντ [αρχές 17ου αι.] καθώς και η συλλογή έργων του Γουίλιαμ Μπέρντ. Στο πρόγραμμα αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πρόσωπα της μουσικής - ο θρησκευτικός χαρακτήρας και η εγκόσμια, ερωτική τις περισσότερες φορές, πλευρά της. Τα περισσότερα έργα ερμηνεύονται βάσει αυθεντικών εκδόσεων και χειρογράφων, με τη συνοδεία του οργάνου βίρτζιναλ καθιστώντας την προσέγγιση εγγύτερη στην αυθεντική της μορφή. Έτσι το κοινό θα μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την λιτή εκφραστικότητα της μουσικής και των φωνών.

 

Το Conerto Antico αποτελείται από τους Ιβάιλο Ντόνκοφ [τενόρο], Γιάνκο Μαρίνοφ [πιανο, εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο] & Ιωάννη Κιουρτσόγλου [σοπρανίστα]. Από την ίδρυσή του [2000] μέχρι σήμερα, το ανσάμπλ έχει πλούσια συναυλιακή δραστηριότητα και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις και σεμινάρια με σκοπό όχι τόσο τον "αυθεντικό ήχο" όσο κυρίως, την πρωτογενή σημασία της μουσικής στην πνευματικότητα του ανθρώπου. Με την ερμηνεία έργων από την εποχή της Αναγέννησης και της Μπαρόκ, προσπαθεί να αναδείξει τη συνέχεια της μουσικής σκέψης ανά τους αιώνες. Στόχος απώτερος αποτελεί η εκφορά του μουσικού λόγου μέσω της ρητορικής-ποιητικής και την επίδραση που έχουν τα έργα της εποχής. Το "Κοντσερτο Αντίκο" πραγματοποιεί ηχογραφήσεις για το Βουλγαρικο Κρατικο Ραδιοφωνο, συμμετέχει σε τηλεοπτικές παραγωγές και έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπα'ι'κές χώρες. Κεντρική ιδέα της ομάδας είναι η γνωστοποίηση έργων μουσικής τα οποία δεν ερμηνεύονται πολύ συχνά.

 

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στις 12 μ.μ.

Συναυλία Ziad Rajab

Αίθουσα "Το Βυζαντινό Κάστρο"

 

Ο Ζiad Rajab θα δώσει συναυλία με μουσικές συνθέσεις από το νέο του cd με τίτλο "The long trail of immigrattion" σε σόλο ούτι και παραδοσιακά Συριακά τραγούδια στην αίθουσα "Το Βυζαντινό Κάστρο" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου μεταξύ των οποίων ο Ross Daly, Γιώργο Νταλάρα, η Γλυκερία, Βασίλη Σούκα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Σωκράτη Μάλαμα, Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α. Το 2000 εκδόθηκε το CD "Mawjet Tarab" με δικές του συνθέσεις.

 

Η συναυλία του Ζiad Rajab εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου "Βυζάντιο και Άραβες", η οποία παρατείνεται ως τις 31 Μαρτίου.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313-306400 από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012. Δευτέρα ? Παρασκευή 09:00-14:00 κ. Χωτίδου

Πληροφορίες: www.mbp.gr/edu

 

Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com