Με αφορμή τη θέσπιση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η 10η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια μέρα ανθρώπινων  δικαιωμάτων.

 

                Η Οικουμενική Διακήρυξη  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 10 Δεκεμβρίου 1948, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του β? παγκόσμιου πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το προοίμιο της Διακήρυξης σύμφωνα με το οποίο η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.

               Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποτελεί ένα ζωντανό κείμενο που δεν  έχει αξία μόνο σε περιόδους σύγκρουσης ή  σε κοινωνίες υπό καταπίεση αλλά και σε περιόδους ειρήνης σε εδραιωμένες δημοκρατίες για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας και την επίτευξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η μη διάκριση, η ισότητα και η αμεροληψία,  βασικά συστατικά  της δικαιοσύνης, αποτελούν τα θεμέλια της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ανεξάρτητα από τον  τόπο διαμονής, το βιοτικό  επίπεδο, τις  θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα της  Διακήρυξης ισχύουν, πάντα και παντού για όλες τις γυναίκες και τους άντρες. Μεταξύ αυτών, είναι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ιθαγένεια, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην τροφή και την κατοικία και το δικαίωμα συμμετοχής στη διακυβέρνηση.

                Διακριτές αξίες στην κουλτούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η άρνηση κάθε μορφής ρατσιστικής συμπεριφοράς και διακρίσεων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία από το φόβο, την ανασφάλεια, την πείνα, η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, η υποχρέωση να τηρούμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματα.

'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.

(1ο άρθρο Διακήρυξης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων).

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com