Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2011

Το σχολείο όπως και κάθε κοινωνικός χώρος λειτουργεί ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες είτε θεσμικά κατοχυρωμένους είτε άτυπα διαμορφωμένους.Συγκεκριμένα:

1.Εγγραφή μαθητών/τριών: Γίνεται αυτεπάγγελτα με δεδομένη την υποχρεωτικότητα της φοίτησης στο γυμνάσιο. Για να είναι όμως ολοκληρωμένη η εγγραφή απαιτείται κάθε χρόνο η υπογραφή του κηδεμόνα στην καρτέλα του παιδιού. Έτσι επιβεβαιώνεται και η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί και συμπληρώνονται στοιχεία που λείπουν όπως διεύθυνση (ταχυδρομική και ηλεκτρονική), προσωπικά τηλέφωνα επικοινωνίας. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του παιδιού πρέπει να ανταποκρίνονται πλήρως με τα στοιχεία που περιέχονται στο πιστοποιητικό γέννησής του. Ειδικά οι γονείς των παιδιών της Α΄ τάξης θα πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο μέσα στο Σεπτέμβριο το Ατομικό Δελτίο Υγείας ενώ οι γονείς όλων των τάξεων σχετική ιατρική γνωμάτευση.

2.Λειτουργία σχολείου:
Το σχολείο μας λειτουργεί μόνιμα σε πρωινή βάρδια από τις 8.10 π.μ μέχρι τις 13.50 μ.μ. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να φύγει από το σχολείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εκτός αν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι (π.χ ασθένεια) και πάντα αφού ενημερωθεί η Διευθύντρια. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς στην περίπτωση που επιθυμούν να παραλάβουν το παιδί τους στη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί στα παιδιά και οι γονείς να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο πριν τις 8.10π.μ και να μην παρατηρείται η καθημερινή αργοπορία κάποιων μαθητών. Επιπλέον, στους χώρους του σχολείου απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων ?πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

3.Φοίτηση: Η φοίτηση στο γυμνάσιο είναι υποχρεωτική και χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ελλιπής ή ανεπαρκής με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν:
Α) Το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει της εξήντα τέσσερις (64).
Β) Το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114) από τις οποίες όμως τουλάχιστον 50 είναι δικαιολογημένες.
Γ) Το σύνολο των απουσιών είναι πάνω από 114 και μέχρι 164 από τις οποίες όμως οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες, ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι 15 σε όλα τα μαθήματα και η διαγωγή είναι κοσμιότατη.

Ελλιπής χαρακτηρίζεται η φοίτηση και το παιδί παραπέμπεται σε ολική εξέταση το Σεπτέμβριο όταν:
Α) Το σύνολο των απουσιών είναι πάνω από 114 και μέχρι 164 αλλά οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες και η φοίτηση του παιδιού δε χαρακτηρίζεται επαρκής σύμφωνα με τα παραπάνω.
Β) Το σύνολο των απουσιών είναι πάνω από 164 και μέχρι 214 αλλά οι πάνω από τις 64 είναι δικαιολογημένες, η επίδοση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική (Μ.Ο.Β 15) και η διαγωγή κοσμιότατη.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν το σύνολο των απουσιών υπερβαίνει τις 64 και είναι όλες αδικαιολόγητες οπότε το παιδί επαναλαμβάνει την τάξη.

Όταν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο παίρνει τόσες απουσίες όσες και οι ώρες του ημερήσιου προγράμματος ακόμη και αν την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε σχολικός περίπατος ή πρόκειται για σχολική γιορτή. Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται από τους κηδεμόνες μέσα σε δέκα ημέρες από την επιστροφή των μαθητών/τριών στο σχολείο.
Οι κηδεμόνες μπορούν να δικαιολογήσουν με δήλωσή τους συνολικά όλο το χρόνο απουσίες δέκα ημερών και μέχρι δύο συνεχόμενες ημέρες κάθε φορά. Για περισσότερες από δύο συνεχόμενες ημέρες χρειάζεται ιατρική βεβαίωση και αίτηση του κηδεμόνα. Σε περίπτωση που το παιδί κάποια ημέρα δε θα προσέλθει στο σχολείο, παρακαλούμε τους γονείς να μας ενημερώνουν τηλεφωνικά το πρωί.

4.Μάθημα Φυσικής Αγωγής (Γυμναστική): Οι μαθητές/τριες είναι απαραίτητο να φορούν αθλητική φόρμα ακόμη και αν ζητήσουν να μη συμμετέχουν στο μάθημα για να μη παίρνουν αδικαιολόγητες απουσίες.
Επιπλέον, πρέπει να προσκομιστεί το Ατομικό Δελτίο Υγείας. Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο υγείας το παιδί πρέπει να απαλλαγεί για ορισμένο χρονικό διάστημα από το μάθημα της γυμναστικής, θα πρέπει να προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση από κρατικό φορέα.

5. Αξιολόγηση ? Επίδοση: Πρόκειται για διαρκή διαδικασία που ολοκληρώνεται με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου. Ο προφορικός βαθμός σε καθένα από τα τρία τρίμηνα για κάθε μάθημα, προκύπτει από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα, τις καθημερινές εργασίες ή ασκήσεις, τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις (test, ωριαίο διαγώνισμα).

Ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης για κάθε μάθημα προκύπτει:
Α) Για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά από το άθροισμα των προφορικών βαθμών των τριών τριμήνων και του γραπτού βαθμού των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων δια του τέσσερα.
Β) Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτά από το άθροισμα των προφορικών βαθμών των τριών τριμήνων δια του τρία. Οι έλεγχοι προόδου των μαθητών για το κάθε τρίμηνο επιδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες μετά από σχετική πρόσκληση του σχολείου. Η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων από τους/τις διδάσκοντες/ουσες για την επίδοση, φοίτηση και διαγωγή των παιδιών θα γίνεται, εκτός από την ημέρα επίδοσης των ελέγχων προόδου, ανά τακτά διαστήματα μετά από σχετική ειδοποίηση.

6. Ποινές ? Διαγωγή: Το σχολείο παρακολουθεί και ελέγχει τη συμπεριφορά των παιδιών ώστε στα πλαίσια της προληπτικής λειτουργίας του να αποτρέπει πρακτικές που δε συνάδουν με το χώρο και την αποστολή του. Αν παρόλ? αυτά εκδηλωθεί αποκλίνουσα συμπεριφορά, τότε επιβάλλονται κυρώσεις που έχουν παιδαγωγικό-σωφρονιστικό χαρακτήρα τόσο για τους αποδέκτες των ποινών όσο και για τα υπόλοιπα παιδιά.
Οι ποινές είναι ανάλογες με τη βαρύτητα της συμπεριφοράς και κυμαίνονται από παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα, αποβολή από τα μαθήματα από μία έως πέντε ημέρες, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Η διαγωγή των παιδιών χαρακτηρίζεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς με βάση τη συμπεριφορά τους καθ? όλη τη διάρκεια του έτους και μπορεί να είναι κοσμιότατη, κοσμία ή επίμεμπτη.

7. Εκδηλώσεις: Για τις κάθε είδους εκδηλώσεις του σχολείου θα ενημερώνονται οι γονείς από τα παιδιά προφορικά ή με σχετική πρόσκληση του σχολείου.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com